BABY, MOMLIFE

Als borstvoeding niet lukt

borstvoeding

Vanaf het eerste moment dat ik zwanger was, was ik vastberaden om borstvoeding te geven. Ik wilde er alles aan doen om ervoor te zorgen dat mijn kinderen juist in het begin die eerste borstvoeding zouden krijgen. Voor dat mijn eerste geboren was, had ik een handkolf aangeschaft. Dat met het idee dat als ik het zelf even niet kon geven, bijvoorbeeld mijn man het dat over kon nemen.

Na de bevalling probeerde ik vol goede moed om mijn zoon aan te leggen. Dat lukte helaas voor geen meter. Hij wilde maar niet happen. Van elke keer weer proberen tot tepelhoedjes, die niet werkte, ben ik maar gestopt om hem aan te leggen. Al snel heb ik de handkolf erbij gehaald in de hoop dat dit meer zou brengen. Een handkolf biedt misschien meer uitkomst als borstvoeding eenmaal op gang is, maar als alles nog moet beginnen, is het bijna een missie kansloos. Op aanraden van de kraamhulp hebben we een kolfmachine gehuurd. Dat schoot iets op en gaf meteen al wat meer hoop.

Vooral bij een eerste had ik geen enkel idee hoelang het zou duren voordat er een beetje melk geproduceerd zou worden. Ik had altijd het idee dat je je kind aanlegt en hop, daar kwam de melk. Dat beeld verdween al heel snel. Borstvoeding was keihard werken. Volhouden, bloed, zweet en tranen.

En toen kwam de eerste druppel. Zo blij als een kind was ik. Mijn leven bestond ineens uit kolven, voeden, kolven, voeden, niet slapen en ga zo maar door. Ik wilde zo graag dat het goed opgang zou komen en zou slagen. Maar dat kolven worp niet echt zijn vruchten af. Er kwam wel wat melk, maar niet voldoende om een volledige fles te geven. En het werd ook maar niet meer en ik werd er alleen maar meer moe van.

Mijn tweede
Bij mijn tweede wilde ik heel graag dat ook zij de eerste melk zou krijgen, maar had ik de hoop eigenlijk opgegeven. Ik hield er rekening mee dat het niet zou lukken. Sowieso wilde ik het wel proberen. Tot onze verbazing hapte zij meteen en ging het goed. Omdat ik van de vorige wist dat ik niet voldoende had, heb ik haar ook steeds bijgevoegd. Hoeveel ze steeds binnenkreeg, wist ik dus niet precies. Ik vond het heel fijn om borstvoeding te kunnen ervaren. Het is zoiets bijzonders. Het enige jammere bleef wel, dat ik niet voldoende had.

Mijn derde
Mijn derde zwangerschap liep dramatisch af na 8 maanden. En juist nu, nu ik geen kind had om te voeden, kwam de borstvoeding ineens uit zichzelf op gang. Daar wanneer ik het graag wilde en nodig had, kwam het moeizaam. Nu ik zoveel verdriet had en geen baby had om te kunnen geven, kwam de melk eruit. Hoe bizar kan het zijn….

Mijn vierde
Ook mijn vierde wilde ik graag borstvoeding geven. Hij hapte gelukkig wel, maar ik kreeg erg veel pijn. Ik ben uiteindelijk maar alles gaan kolven, zodat ik ook precies wist hoeveel hij aan borstvoeding kreeg. Het was namelijk ook bijna geen doen, om eerst borstvoeding te geven, dan weer kunstvoeding, terwijl je ook nog twee kinderen rond hebt lopen. Nu spaarde ik alles op tot ik een volledige fles had.

Al met al ben ik blij dat ik ze allemaal wat borstvoeding heb kunnen geven. Helaas kwam er niet meer dan maximaal 40 cc. per keer. Het was slopend, maar ik wilde niet opgeven. Na ruim een maand ben ik ermee gestopt en zijn we volledig overgegaan op kunstvoeding.

Lukte borstvoeding bij jullie?

Deel dit bericht

14 thoughts on “Als borstvoeding niet lukt

  1. Ik ben al van plan om borstvoeding te geven en dat had ik gedaan. Meer dan 1 jaar heb ik borstvoeding gegeven. Toch heb ik spijt dat niet tot meer dan twee jaar. Maar ik ben heel erg blij dat ik heb gedaan en ik mis het wel.

  2. Heb mijn beide kids 3 maanden borstvoeding kunnen geven. Bij de eerste ging het in het begin niet zo goed. Bij de tweede liep het vanzelf.

  3. Ik heb geen kinderen en Ik ben niet zwanger maar ik kan me voorstellen dat het frusterend is als het niet lukt. Als ik een keer een kindje mag krijgen dan maakt het me eigenlijk niet zoveel uit. Met borstvoeding of met flesvoeding ze worden beide keren wel groot.

  4. Ik heb de oudste 2 met veel plezier 9 maanden lang borstvoeding gegeven. De 3e moest ik gaan bijvoeden na 6 weken en toen was de borstvoeding gauw over. Vond ik jammer.
    Kanttekening: ik merkte wel dat het heel veel energie kost. Na het stoppen knapte is sneller op. Maar ik vond het heerlijk om te doen: knus en gemakkelijk!

  5. Ik had het omgekeerde, veel te veel melk waardoor ze zich steeds verslikten en ik altijd eerst wat moest uitduwen om de druk te minderen. Jammer dat het voor jou anders anders is gelopen. En hoe raar dat de natuur werkt, dat je dan bij je derde kindje wel melk had.

  6. ach wat een verdrietig verhaal….Ik kon het ok niet hoor, borstvoeding geven en geloof me: ik heb het echt geprobeerd. gelukkig voor mij was de bortsvoedings maffia toen nog niet op volle sterkte…ik heb me getroost met het idee dat ik ze toch 6 weken gevoed had. En dat ik gelukkig in een land leef waar mijn kinderen niet van mijn borstvoeding afhankelijk zijn

  7. Ik heb beide keren 3 maanden borstvoeding kunnen geven, met hangen en wurgen, pijn, ontstekingen en ellende. Ik wilde niet stoppen,maar was zo blij wanneer ik het uiteindelijk besloot en ik zelf en de baby gelukkiger was.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge